Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τσάμηδων

Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τσάμηδων

Αρ. Πρωτ. 18620/30.06.2011

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Οι προκλήσεις των Τσάμηδων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να παρακολουθεί αμέτοχη τα γεγονότα. Το τελευταίο περιστατικό, που σημειώθηκε στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, θέτει σημαντικά ερωτήματα για την επίσημη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, καθώς θίγει την εθνική αξιοπρέπεια και την τιμή της χώρας μας. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα, με υπερηφάνεια και σθένος να υπαναχωρεί στις απαιτήσεις ενός Αλβανού βουλευτή. Συγκεκριμένα, ο ακραίος εθνικιστής Τσάμης βουλευτής Ντασαμίρ Ταχίρι, δημιούργησε έκρυθμο κλίμα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς με φωνές και πιέσεις επιθυμούσε να περάσει τα σύνορα, όπως και τελικά έγινε, με το διπλωματικό του διαβατήριο. Είχε προηγηθεί  διαδήλωση που αποτέλεσε την κορύφωση των εκδηλώσεων των Τσάμηδων για την επέτειο της υποτιθέμενης «Γενοκτονίας» των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Στην αρχή δεν επετράπη η είσοδος στον Αλβανοτσάμη βουλευτή και ακολούθησαν στιγμές σοβαρών εντάσεων.

Τελικά, ο Τσάμης βουλευτής κατάφερε να περάσει τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να επισκεφτεί τα «πάτρια εδάφη». Έτσι οι ελληνικές συνοριακές αρχές υποχώρησαν στις εκβιαστικές του πιέσεις, καθώς ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε την βουλευτική του ιδιότητα. Μαζί του πέρασαν και άλλα επτά άτομα της συνοδείας του. Οι προκλήσεις των Τσάμηδων δεν σταματούν εδώ. Οι προβοκατόρικές ενέργειές τους συνεχίζονται, πλήττοντας τα συμφέροντα της πατρίδας μας, εφόσον δεν παρεμβαίνει η Κυβέρνηση  και δεν παίρνει θέση επί του θέματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πώς αντέδρασε η Κυβέρνηση στη νέα πρόκληση του Τσάμη βουλευτή;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους των Τσάμηδων;

Απάντηση Υπουργείου